Het koppelen van konijnen

Koppelen van konijnen is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als de dieren nooit eerder met een soortgenoot samen zijn geweest.

De combinatie gecastreerde ram met een voedster is het meest makkelijk, een gecastreerde ram met meerdere voedsters kan ook, maar meerdere voedsters en rammen met elkaar koppelen vereist veel ervaring, geduld en vooral veel ruimte.

Denk erom dat je na de castratie van een ram minstens 3 weken wacht voor je gaat koppelen omdat de ram dan pas steriel is. Als je ook de voester hebt laten castreren dan moet je eerst wachten totdat de wond goed genezen is.

koppelen3Zorg dat de dieren tijdens de koppeling genoeg ruimte hebben om van elkaar weg te rennen, b.v. een flinke ren van 2x4m of 3x3m en een hokje of doos waar ze in of achter kunnen schuilen om even uit elkaars zicht te zijn.

Speelgoed, knaagtakken e.d. uit de ren halen zodat zij zich hier niet aan kunnen verwonden.

Wees er zeker van dat voordat je gaat koppelen beide dieren in goede gezondheid zijn…..

Koppelen kan veel stress geven waardoor de dieren kunnen gaan stoppen met eten, wacht nooit langer dan een dag om naar de dierenarts te gaan als ze niet meer eten.

Geef tijdens de koppel periode geregeld iets als groenvoer of iets anders wat ze lekker vinden om te controleren of ze blijven eten.koppelen4
Onze ervaring leert dat je het beste de voedser bij de ram kunt zetten en zeker als je van te voren weet dat de voedster waarschijnlijk dominant is. Dus eerst de ram in de ren en daarna pas de voedster. Is de ram erg dominant zet dan beide dieren tegelijk in een voor hen neutrale ren.

Meestal zullen de dieren eerst voorzichtig aan elkaar snuffelen waarop de ram achter de voedster aan zal gaan lopen en probeert op haar te rijden. Als de voedster gaat liggen en dit toelaat gaat een koppeling vaak snel.
Na een tijdje zal ook de voedster op de ram gaan rijden, dit gedrag zal uitmaken wie van de twee straks dominant is over de ander.Tijdens het rijden zal er hier en daar een pluk haar sneuvelen maar dat hoort er bij en kan verder geen kwaad.

Tijdens dit filmpje zie je een geslaagde koppeling, je ziet de dieren elkaar nalopen, vlinderen, rijden en uiteindelijk bij elkaar liggen. Zijn beide dieren dominant zul je zien dat ze elkaar blijven nalopen en om elkaar gaan cirkelen (vlinderen) , ze willlen dan alletwee op elkaar rijden en als het erg heftig wordt kunnen ze gaan vechten. In dit filmje zie je hoe het ook kan gaan….een stuk heftiger.

Zolang ze elkaar niet echt verwonden kun je beter nog niet ingrijpen. Konijnen kunnen elkaar ernstig verwonden, zelfs tot de dood er op volgt.

Als die dieren echt over de grond rollen als twee vechtende katten dan moet je wel ingrijpen en kijken of je de koppeling niet beter anders laten verlopen.koppelen9

B.v. door ze eerst een tijdje naast elkaar te huisvesten en vervolgens de dieren in elkaars territorium te laten. Pas na een tijdje kun je kijken of ze samen kunnen en elkaar dan accepteren.

Tijdens het koppelen zal er veel gesproeid en gekeuteld worden. Ook zindelijke dieren zullen dan op andere plekken dan hun w.c. plassen en keutelen. Dit hoort er allemaal bij omdat ze hun territorium zo af bakenen, ook plassen ze nog wel eens over elkaar heen.Dit gedrag zal later weer verminderen en verdwijnen.
Als de dieren elkaar gaan wassen en steeds bij elkaar gaan zitten en liggen is een koppeling geslaagd.
Dit kan binnen een paar uur maar kan ook een paar dagen duren. Soms matchen de dieren niet en ondanks dat ze misschien niet vechten merk je dat het niet een hecht stelletje wordt, in dat geval kun je beter kijken of een andere partner niet geschikter is.

Reacties zijn gesloten.