Kinderboerderijen Besluit in het nieuws

Bekijk de uitzending: http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-nieuws-undefined/0622cc2e-dfb0-3cb2-9fdb-f2019495dfba

 

Op bijna elke kinderboerderij is er wel iets mis. Konijnen in te kleine hokken, een eenzaam varken, een ziek dier dat niet geholpen wordt. Bezorgde dierenwelzijnsorganisaties komen daarom in actie. “We maken ons grote zorgen.”

Volièrevogels zijn geen dieren om op te pakken, konijnen moeten altijd vers hooi hebben en een kip moet je nooit van bovenaf benaderen: het zijn zo maar wat adviezen uit het ‘Kinderboerderijenbesluit‘ dat 17 dierenwelzijnsorganisaties vandaag presenteren. Ze maken zich grote zorgen over het welzijn van dieren op kinderboerderijen.

Daarom komen de organisaties met speciale richtlijnen om de misstanden tegen te gaan en zijn ze een petitie gestart.

Kuiken uitbroeden

De organisaties schrijven dat het niet de bedoeling is dat er op de boerderijen wordt gefokt. Toch gebeurt dat bij de meeste kinderboerderijen wel. Gevolg is dan dat oudere dieren worden geslacht of worden verhandeld. “Het gebeurt met allerlei soorten dieren: van kuikens die worden uitgebroed, tot geiten en schapen die worden gefokt”, vertelt Sandra van de Werd namens de organisaties.

Met het fokken verdienen de kinderboerderijen, die vaak afhankelijk zijn van sponsors en eenmalige giften, flink wat geld.

Geen goed voorbeeld

Daarnaast maken de organisaties zich zorgen over de huisvesting. Een ‘konijnenflat’ kan echt niet, en een eenzaam varken is óók niet de bedoeling. Verder zien de organisaties te vaak dieren die helemaal niet op een kinderboerderij thuishoren, zoals een schildpad of een kameel.

“Zorgelijk. Kinderboerderijen moeten het goede voorbeeld geven aan kinderen, maar doen dit vaak niet. Daardoor krijgen kinderen een verkeerd beeld van hoe ze met dieren om moeten gaan.”

Keurmerk

Er bestaat al wel een keurmerk voor kinderboerderijen, maar dat waarborgt de welzijnsaspecten voor de dieren onvoldoende, stellen de organisaties. De Dierenbescherming herkent zich in de bezwaren en laat weten het huidige keurmerk nog eens onder de loep te nemen.

Van de Werd: “We willen dat fokken afgeschaft wordt en dat de huisvesting goed geregeld wordt. Ook willen we dat zieke dieren naar de dierenarts gaan. Daar moeten duidelijke richtlijnen voor komen.”

 

 

Reacties zijn gesloten.