Cavia behuizing

Kooi maten voor cavia’s
De meeste kooien die op de markt zijn voor cavia’s zijn veel te klein.
Omdat een cavia een dier is wat normaal niet klimt en springt heeft het een grotere bodem oppervlakte nodig dan b.v. de kooi van een hamster of rat die ook nog van de verticale ruimte gebruik kunnen maken. Een laag plankje of hangmatje geeft wel een gevarieerde ruimte maar de kooi moet ruim genoeg zijn om genoeg te kunnen bewegen, ook al mogen ze misschien dagelijks even uit de kooi.

Voor twee cavia’s raden wij een kooi van tenminste 140 bij 70 cm, voor elke volgende cavia 30 cm erbij.
Natuurlijk moet een kooi nooit op de tocht, in de volle zon, te donker, in een vochtige omgeving of vlakbij een verwarming staan 17-20 graden is ideaal. Ook is het fijn als de kooi op een rustige plek in de woonkamer staat, dus niet naast de stereo of een televisie.Zijn er jonge kinderen in het gezin zorg dan dat deze geen dieren uit de kooi kunnen halen zonder de hulp van een ouder, cavia’ s zijn zeer kwetsbaar en breken gemakkelijk iets als men ze laat vallen.

Gebruik geen kooien die helemaal van plastic zijn gemaakt met alleen een aan de bovenkant een tralie deurtje, zg. antirommel kooi. Deze kooien kunnen snel te warm worden en ventileren niet genoeg wat slecht is voor de gezondheid van de cavia’s.

Nog leuker is als je handig bent zelf een hok/kooi in elkaar zetten op internet kun je geweldige voorbeelden vinden….

Waarom deze maten?
Een cavia kan 5-7 jaar oud worden , stel je eens voor dat je je hele leven in een badkamer moet wonen en als je geluk hebt mag je er een keer per dag even uit.. Hoe zou jij je dan voelen? Ook dieren kunnen depressief of ziek worden van een te kleine ruimte en geen afleiding.

Als de dieren veel ruimte hebben zullen ze minder snel gezondheids problemen krijgen zoals b.v. depressie, vetzucht, hartziekten, diabetes of bumblefoot.
caviahuis6
In een ruime kooi kunnen de cavia’s lekker rondscharrelen en zich even afzonderen van de andere dieren als ze dat willen, zo krijgen ze niet alleen beweging wanneer het jou uitkomt, maar ook wanneer ze dat zelf graag willen.
Een grote kooi wordt ook nog eens minder snel vies wat ook een voordeel is, zeker als de diieren binnen staan, want een vieze kooi ruikt onaangenaam en is ook ongezond voor dier en mens.

Inrichting
Als er meerdere cavia’s in een kooi/hok zitten is het raadzaam een groter bakje of meerdere bakjes voer neer te zetten zodat ze geen ruzie hoeven te maken. Vergeet ook niet meerdere flessen of bakjes water te verstrekken als je meerdere cavia’s hebt.

Huisjes of hangmatjes zijn een must in de kooi. Zij vinden het vaak heerlijk om eronder, erin of erop te zitten en het vergroot je kooi oppervlakte. Ook kunnen ze even van elkaar weg lopen als ze dat willen. Hooirollen en wilgentaktunnels zijn ook geweldig, ze kunnen er in liggen er doorheen lopen en ze kunnen er lekker aan knagen.

Een goede hooiruif of een hooibal voorkomt dat het hooi te vies of nat wordt om te eten. Wanneer je meerdere cavia’s hebt hang dan wat meer hooiballen op.

Ook w.c rolletjes met hooi geeft ze wat te doen en te knagen. Of je kunt stukjes fruit aan een touw rijgen en als een slinger ophangen zodat ze er wel bij kunnen maar er ook een beetje moeite voor moeten doen.

Wilgen takken of takken van b.v een appelboom zijn ook heel fijn om aan te knagen.

Buiten de kooi is een rennetje in het gras of binnen op een deken zeker aan te raden, Dit geeft ze extra beweging en zo komen ze ook weer even in een andere omgeving.

Sommige cavia’s vinden het ook erg leuk om door een doolhof met hier en daar wat lekkers zoals fruit of groente te lopen. Voor kinderen is dit ook een leuk bezigheid maar blijf erbij en zorg dat een dier nooit gedwongen wordt als het iets eng of niet leuk vindt. Als de dieren los in huis mogen lopen let dan op dat zij zichzelf niet kunnen verwonden door in of onder te krappe ruimtes te kruipen of elektradraden door te bijten.

Buiten
Als de dieren buiten gehouden worden zorg dan voor een tocht- vocht- en vorstvrij hok dat van de grond staat. De maten van een buitenhok mogen wel wat groter zijn zodat als het kouder wordt, beneden de 15 graden, je een flinke laag hooi/stro er in kunt doen zonder dat het voor de diertjes aan de krappe kant wordt.


Cavia’s moeten natuurlijk nooit alleen gehouden worden en zeker niet als ze buiten staan.
Als het gaat vriezen moeten ze naar binnen of zorg voor een warmte bron zoals een of meerdere snugglesafe’s.
caviahuis17
Zorg altijd dat andere huisdieren zoals honden, katten en fretten etc. niet in het hok van de cavia’s kunnen komen aangezien zij deze dieren als prooi kunnen beschouwen.caviahuis18

Reacties zijn gesloten.