Maten konijnenhok/kooi

Hoe groot moet een konijnen onderkomen zijn?
diereninfo1
Wist je dat konijnenkooien ooit gemaakt zijn voor slachtkonijnen, het hok moest dus een kleine en gemakkelijk toegankelijke ruimte zijn voor de slager/eigenaar…zo’n dier werd in ongeveer 10 weken vetgemest en geslacht…..

Onze huiskonijnen worden gemiddeld 6-10 jaar!

diereninfo2Het is dus verrassend dat veel kooien nog net zo klein of iets groter zijn, en nog steeds verkocht worden als een goed onderkomen voor het konijn als huisdier. Maar misschien ook weer niet zo raar als je weet dat men jaren achter loopt wat betreft de welzijnsnormen voor konijnen ten opzichte van b.v de hond of de kat.
Het konijn is tegenwoordig een van de populairste huisdieren, maar jammer genoeg ook de meest verwaarloosde en minst begrepen diersoort. Zie ook artikel in Metro.

Vandaar dat een “standaard kooi” vaak niet geschikt is, behalve als je de kooi binnen hebt staan en hij altijd open staat.

Ook een standaardhok is niet voldoen deze zijn vaak niet groter dan 1m tot 120m en ook al zit er een verdieping boven dan nog hebben de dieren er niets aan…..De bovenste verdieping wordt al kleiner door het nachtgedeelte en de helft van het gedeelte dat dan overblijft is open omdat er een trap naar beneden is. Ze kunnen er dus amper in bewegen en beneden is dan de “ren” van maar 1m tot 120m lengte en 45/50 cm breed. Daar kan een konijn hooguit drie kleine sprongetjes is maken! Dus zo’n tweede verdieping voegt niet zoveel toe qua bewegingsruimte voor het konijn.

diereninfo3De maten die bij het hok worden aangegeven zijn trouwens vaak de buiten maten dus niet de binnenmaten.

Ook zie je vaak afbeeldingen van een hok/kooi met een of twee konijntjes daarin waarvan je nog kunt denken dat ze een redelijke ruimte hebben. De konijntjes op de afbeeldingen zijn vaak nog hele jonge dieren en als het ook nog dwergjes zijn lijkt zo’n hok helemaal groter. De meeste konijnen die verkocht worden zijn middenslag konijnen….vaak wel drie keer zo groot (volwassen) als het dier op een plaatje.

diereninfo4De meeste rennen zijn vaak ook veel te klein om aan de behoeften van een konijn te voldoen en vaak zo laag dat ze er makkelijk overheen kunnen springen. De netjes die erbij geleverd worden zijn voor een konijn vaak gevaarlijk omdat ze erin verstrikt kunnen raken….

Wat ruimte betreft kunnen we heel kort zijn, hoe meer hoe beter! En vergeet ook niet dat een konijn een intelligent dier is wat zich snel verveelt dus kooi verrijking nodig heeft en gezelschap van een ander konijn.

Of het konijn nu binnen of buiten leeft, de regel betreffende de ruimte blijft gelijk. Dus zoveel mogelijk ruimte, maar de kooi of het hok moet minimaal 200x65x65 met een permanente ren eraan van min. 250x200x65, zodat ze zelf kunnnen beslissen of ze binnen of buiten willen zitten. Als ze rechtop in hun hok staan mogen hun oren niet de bovenkant van het hok raken, en ze moeten er in alle richtingen languit in kunnen liggen. Natuurlijk moet het hok een stukje van de grond staan en regen en windproof zijn, maar ook niet in de volle zon staan.konijnenhuis3konijnenhuis2diereninfo5konijnenhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

Moeten ze dan evengoed ook nog los kunnen lopen?

Jazeker…. een konijn heeft in de natuur een territorium van ongeveer 30 tennisvelden…. ! Dus hebben ze naast hun hok en ren, zo veel mogelijk ruimte nodig zodat ze genoeg beweging krijgen.

diereninfo6

Het argument dat er geen standaardkooien zijn in deze maat ontslaat je er niet van om ervoor te zorgen dat jouw hok wel aan deze maten voldoet, er zijn genoeg voorbeelden van hokken te vinden op internet, je kunt ze zelf maken of laten maken. Voordeel hiervan is dat het hok van een veel betere kwaliteit hout gemaakt kan worden en dus een konijnenleven lang mee gaat, in tegenstelling tot de meeste standaard fabriekshokken.

Vergis je ook niet in de maat van het konijn, een dwergkonijn is soms actiever dan een bv een Franse Hangoor ….dus ook een klein konijn wil ruimte….
diereninfo7Waarom is de ruimte zo belangrijk?

Konijnen zijn hele actieve, speelse, (zie filmpje) sociale, onderzoekende en intelligente dieren. Hun natuurlijke gedrag omvat, rennen, op de uitkijk staan, graven, voedsel zoeken en eten. Ze hebben krachtige achterpoten, gebouwd om te rennen en te springen! Ze hebben een gepaste omgeving nodig om dit te kunnen doen en dan is ruimte een prioriteit.

Stel je zelf eens voor in een ruimte zo groot als b.v. een badkamer waar je ook niet rechtop kan staan, zonder afleiding als boeken, tv, computer ……..zou jij dan niet vreselijk depressief of boos worden? Ook konijnen kunnen depressief worden, men denkt dan vaak dat het dier gewoon rustig en tevreden is. Of het dier wordt van frustratie boos…..het konijn sloopt zijn hok of bijt en krabt naar mensen, men noemt het dier dan aggresief en vaak moet het dan weg…….Of erger nog, het dier krijgt helemaal geen aandacht meer, er wordt wat eten in het hok gegooid en het dier vereenzaamd totaal…..
Zie filmpje “Een hok is niet genoeg” (vertaald).

Ook kunnen de dieren ziek worden omdat ze te dik worden.

Als ze zo dik zijn dat zij hun achterste niet meer schoon kunnen maken, kunnen bij warm en vochtig weer vliegen op de viezigheid afkomen. Deze vliegen leggen eitjes op het konijn en voor je het weet is je konijn door de maden aangevreten.

Ook kan zwaarlijvigheid shore hocks en vooral bij grote konijnen arthrose aan de rug of poten veroorzaken. Een te klein hok kan ook stereotype gedrag veroorzaken.

De inrichting

Als je een mooi ruim onderkomen hebt, vergeet dan niet de omgeving van het dier te verrijken….een konijn is het meest actief in de ochtend en in de avond. Zonder afleiding kunnen ze al snel verveeld raken.

Speelgoed hoeft niet duur te zijn, stevige kartonnen dozen zijn geweldig om je in te verstoppen of bovenop te springen, ook hooirollen en wilgentunnels waar ze doorheen kunnen maar ook aan kunnen knagen. Een onderkant van een oude kooi gevuld met aarde of zand is prima om lekker in te graven. W.c. rolletjes gevuld met hooi, baby speelgoed van hard plastic uit tweedehands winkels (rinkelende ballen, rammelaars e.d.) vinden ze geweldig om mee te gooien. Zie filmpje.

Ook honden inteligentiespelletjes zijn voor een konijn een uitdaging…diereninfo15

Geef ze knaagmateriaal zoals wilgen of appelboomtakken. Een oud telefoonboek wat ze lekker kunnen slopen. Tunnels van karton of kattentunneltjes of aardewerken rioolbuizen….ze vinden het allemaal leuk maar nog leuker is om naar ze te kijken als ze zo’n plezier hebben! https://www.pinterest.com/marilleke/rabbits-toys/

Zie filmpje hoe een konijn iets lekkers uit een doos haalt.

Maar ook hooi is belangrijk, niet alleen is het een groot gedeelte van zijn normale dagelijkse voer, het voldoet ook aan de behoefte om te kauwen zodat ze hun tanden en kiezen afslijten.diereninfo16

Door hooibolletjes op te hangen of een hooi ruif hebben de dieren altijd schoon hooi om te eten. Ook drinkwater moet niet vergeten worden uit een fles of een bakje, in een fles blijft het water langer schoon maar soms merk je te laat dat zo fles verstopt zit of juist lekt. Een drinkbakje kan eerder vuil worden maar voordeel is wel dat ze makkelijker kunnen drinken en vooral in de zomer is het fijn als je niet zoveel moeite hoeft te doen voor een beetje water. Ook bevriest een fles in de winter sneller dan als het water in een bakje zit. De covers die je kunt kopen voor de flessen beschermen niet de ijzeren tuit die als eerste zal bevriezen. Het water in de fles is is dan nog niet bevroren maar toch kunnen ze niet drinken omdat het water dat je niet ziet (in de tuit) wel al bevroren is……

diereninfo17Als het hard vriest is het verstandig extra stro in het hok te doen en sommige konijnen vinden het heerlijk om de warmte van een snugglesafe te genieten, vooral als ze al wat ouder zijn…..laat het konijn zelf kiezen of het wel of niet tegen of op een snuggle safe wil liggen.

Fluffy enEn natuurlijk horen konijnen niet alleen gehouden te worden!konijnenliefde

 

 

Reacties zijn gesloten.