Lancering van het Kinderboerderijen Besluit

Opzienbarende lancering Kinderboerderijenbesluit

BN’ers slopen konijnenflat voor beter welzijn kinderboerderijdieren

Amsterdam – Voor de lancering van het (landelijke) Kinderboerderijenbesluit http://www.diervriendelijkekinderboerderijen.nl/kinderboerderijenbesluit  en de daaraan gekoppelde petitie http://www.diervriendelijkekinderboerderijen.nl/petitie staat op donderdagochtend 16 juni om 10.45 uur Karen van Holst Pellekaan (actrice, kinderboekenschrijfster en scenarist van diverse jeugdfilms zoals ‘Achtste groepers huilen niet’ en schrijfster van Loenatik)  met een mokerhamer klaar om samen met (kinderboeken)schrijfster Yvonne Kroonenberg, konijn Freddie en de initiatiefnemers een konijnenflat te slopen. De sloop van de konijnenflat zal plaats vinden op de Kinderbrug (hoek Churchillaan schuin tegenover de Apollohal in Amsterdam) naast het beeld (Hildo Krop) van een jongetje dat zich liefdevol omringt heeft met konijnen. Anders dan het beeld dat juist de respectvolle houding van een kind naar dieren laat zien, staat de konijnenflat symbool voor een respectloze houding naar dieren en slechte huisvesting. standbeeld

Doordat er helaas op veel kinderboerderijen nogal wat mis is wat betreft dierenwelzijn wordt het Kinderboerderijenbesluit en de petitie ondersteund door 17 dierenorganisaties: Comité Dierennoodhulp, DierenVangnet, Dier&Recht, Stichting Menodi, Rechten voor al wat leeft, Een Dier Een Vriend (EDEV), Varkens in Nood, Ganzenbescherming Nederland, Stichting Melief, Stichting Cavia, Stichting Dierennood, Stichting KonijnenBelangen, Stichting Akka’s Ganzenparadijs, Stem voor Dieren, Animal Rights, Vier Voeters en PiepVandaag. Drie misstanden die regelmatig voor komen op kinderboerderijen zijn: Sociale dieren die in eenzaamheid moeten leven, slechte huisvesting waardoor de dieren hun natuurlijke behoeften niet kunnen uiten en dieren die niet oud mogen worden en via de achterdeur verdwijnen naar handelaar en slacht. De initiatiefnemers willen dat dit verandert en hebben daarvoor het Kinderboerderijenbesluit ontwikkeld. In het Kinderboerderijenbesluit staat omschreven waaraan een kinderboerderij moet voldoen wil het op een respectvolle manier met dieren omgaan.

Ambassadeur Karen van Holst Pellekaan: ‘Ik sluit me aan bij dit initiatief. Door kinderen te leren hoe we respectvol met (huis)dieren omgaan, kan onnodig dierenleed nu en in de toekomst voorkomen worden’.

 

Waarom een Kinderboerderijenbesluit?

De Initiatiefnemers  Sandra van de Werd van St. Comité Dierennoodhulp en Estera Waas en Fina van der Ahe van St. DierenVangnet hebben samengewerkt aan het Kinderboerderijenbesluit omdat de huidige wet- en regelgeving niet voldoet aan de richtlijnen zoals die zouden moeten gelden in aansluiting op de werkelijke welzijnsbehoeften van dieren op de kinderboerderij.  De huidige wet- en regelgeving en het keurmerk voor kinderboerderijen zoals deze momenteel gehanteerd worden door de branche, medewerkers en gemeenten zijn basale richtlijnen met slechts minimale huisvestings- en welzijnseisen en doen geen recht aan de werkelijke welzijnsbehoeften van dieren gehouden op de kinderboerderij. De initiatiefnemers maken zich grote zorgen over het welzijn van dieren op kinderboerderijen en vinden dat zowel de branche, de bezoeker en eigenlijk iedereen in Nederland,  beter op de hoogte moeten zijn van de welzijnsbehoeften van dieren op de kinderboerderij.  Dezelfde problematiek en standpunten gelden ook voor stadsboerderijen en hertenkampen. In dit besluit worden richtlijnen en regels  gegeven voor het op een respectvolle manier houden van dieren op een kinderboerderij. De initiatiefnemers en de ondersteunende dierenorganisaties hopen dat deze richtlijnen en regels overgenomen worden door kinderboerderijen, juist omdat deze een belangrijke voorbeeldfunctie hebben voor kinderen hoe zij om dienen te gaan met dieren. Zij hopen dat ditKinderboerderijenbesluit als leidraad gaat dienen voor verantwoord beheer en dat het dierenwelzijn hierdoor geborgd wordt op alle kinderboerderijen (stadsboerderijen en hertenkampen) in Nederland.

Voor meer informatie pers: Sandra van de Werd namens de initiatiefnemers en de 17 ondersteunende dierenorganisaties, tel 06-40709218, e-mail dierennoodhulp@hotmail.com

www.diervriendelijkekinderboerderijen.nl

Reacties zijn gesloten.